5 Ocak 2019 Cumartesi

Sağlıklı Yaşam Sohbetleri | (2)

Bugün biraz stresten konuşalım.

Stres, stres, stres. Sürekli duyuyoruz. Herkesten duyuyoruz. Dimi?

Stressiz yaşadığınız kaç gününüz oldu geçtiğimiz senelerde? 
Bunu stres kontrolü zayıf biri olarak söylüyorum, stresi yenmek için elimizden gelenin de fazlasını yapmalıyız. Çünkü bunun kötü sonuçları saymakla bitmiyor.

Stresin ve gerginliğin belleğimizi zayıflattığını okudum bu haftaki HBT dergisinde. Saçma olan da şu ki, stres yaptığımız zamanların çoğu aslında beynimizi, belleğimizi iyi kullanmamız gereken zamanlar. Önemli bir sunuma hazırlanmak mesela, sınavlar, önemli toplantılar...

Kandaki kortizol düzeyinin sürekli olarak yüksek olması durumunda kalp ve deri zarar görüyor. Bunu neden söylüyorum, çünkü kortizol, hafif bir stres durumunda da, uzuuun uzadıya yaşanan bir depresyon durumunda da kanda yükselen ilk hormonmuş.

Aslında stres-kaygı-endişe, ismi her ne ise, bu şey bizim varoluşumuz için gerekli. Beyin tehlikeyi hissettiğinde vücuda emreder ve kortizol hormonu kandaki glikoz seviyesini yükseltir, beynin bundan daha çok yararlanmasını ve kendini savunmasını ister. Savaş ya da kaç tepkisi oluşturur. Tehlike anında çok önemli sayılmayan sindirim, üreme gibi sistemleri bastırır. 

Bunu o an için yapar. Peki ya bu sona ermezse? Stresiniz yatışmazsa? O zaman başta söylediğimiz gibi, kalp ve deri olmak üzere birçok organınız zarar görecek. Kalp hastalıkları, deride oluşan yaralar, bağışıklık hastalıkları, kaygı bozuklukları...

Yani aslında bizim sorunumuz gereğinden fazla stres durumuna maruz kalıp, sonrasında bastırılmış sistemlerimizin sorunlarıyla boğuşmak.

Her şeyde olduğu gibi, hormonlarda bile, hepsi dozunda güzel...

Ben stresten korunmak için en iyi yöntemin, herkesten de duyduğunuz gibi, hobi edinmek olduğu kanaatindeyim. 
Hatta bence insanın birkaç taneden de fazla hobisi olmalı. Ne kadar çok hayata katılırsak o kadar az stres yaparız diye düşünüyorum. Tabii asıl sorumluluklarınızı fazla ertelemek sizi daha çok strese sokuyorsa ilk işiniz onları hafifletmek olmalı, sonra hobilerinizle ilgilenirsiniz.

Yapacak çok fazla şey var aslında hayatın bize yüklediği o stresi unutmak, hafifletmek, hayattan keyif almak için.
Bugün günlerden cumartesi. Hadi gelin beraber bugün nelerden keyif aldığımız hakkında düşünelim.
Bugün benim için cumartesi sabahı erkenden kalkıp çayımı demlemek, en sevdiğim sitcomu izlerken kahvaltı etmek, sonra da ayaklarımı uzatıp o sessizlikte dergi okumak çok keyifliydi. Şimdiyse en sevdiğim şeyi yapıyorum, yazıyorum. Yaz hayalperest yaz. Biraz da gerçekleri yaz. :)

Beni bekleyen kocaman 4 sınavım olmasına rağmen bunlardan keyif alabilmeliyim. Çünkü hayat sadece ciddi şeylerden oluşmamalı. Ya da şöyle diyim, bir boğa burcu buna katlanamazdı! 











12 yorum:

  1. Stressiz yaşam dilerim herkese

    YanıtlaSil
  2. Stresi yönetmek gerekiyor diyen çevremde o kadar çok insan var ki ama insanız sonuçta üzülüyoruz yıpranıyoruz ☹️ kaleminize sağlık stressiz bir yaşam belki olmaz ama ben de diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten evet, çok diyen var. ama "stresini yönet" dedikçe yönetilen bir şey değil ki, aksine, stresli olduğunun aklından çıkması gerek bence. böylece streslenecek bir durum kalmayacak. yani, umarım. yavaş yavaş başarabiliriz. tamamen çıkaramasak da -zaten tamamen çıkarmamamız en hayırlısı- en olabileceği kadarını yapabiliriz bence. :) çok teşekkürler yorumunuz için

      Sil
  3. Durumlar hakkında fazla endişelenmenin anksiyete hastalığı olduğunu biliyor musun? Bu durum bizim ülkemizde aslında çok yaygın ama yaygın olduğu kadar da önemsenmiyor nedense insanlar arasında. Yok sa çok ciddi bir durum bu. Stres yapmak genelde geleceği düşünmekten kaynaklanıyor gibi. Şimdi de yaşıyor musun? En önemli soru bu bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, anksiyete çok fazla duyduğum, -herhangi bir doktordan duymasam da- belki de benim de yaşadığım bi durum. Kesinlikle. Geçmiş üzüntü veriyor, geleceğin fazlası kaygı, en güzeli geleceği küçük küçük planlayarak anda kalmak. Çok haklısın Nur, teşekkürler :)

      Sil
  4. Stresi kontrol altına almak çok önemli, herkese stressiz bir hayat dilerim.

    YanıtlaSil
  5. Bazen böyle bırakıyorum o an işte hiç bir şey yok kafa rahat

    YanıtlaSil
  6. Artık öyle bir hale geldik ki herşeyi kendimize stres kaynağı haline getiriyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatın hızlı akışına kapılmaya alıştık ve yetişemediğimiz an anksiyete yaşıyoruz. Keşke olmasa ama.. baş edip duracağız :)

      Sil