6 Eylül 2017 Çarşamba

Hatay Lezzetleri ♥

Blogum, canım blogum! 
Ben geldim. 10 gündür memleketteydim, Hatay'da :)

Gezilecek yerleri anlatmak yerine Hatay(Antakya) denince akla gelen (yahut gelmeyen, orda az çok vakit geçirenlerin bildiği) birkaç lezzet önereceğim. Uğrarsanız alın ya da bir yakınınız gidiyorsa sipariş verin diye.. 

1) Öncelik tabii ki zeytinyağı. 
Yağların en masumudur kendisi. Hele Akdeniz ya da Ege zeytinindense, tadından yenmez :)


2) Kırma yeşil zeytin 
Eskiden yeşil zeytin yiyemezken, bir alıştım bırakamaz oldum. Zamanında elime tokmak alıp kırmışlığım bile var :) El kırması, deneyin derim. 
- İpucu: Kahvaltılarda üstüne biraz zeytinyağı ve kekik, acı seviyorsanız da pul biber ile, harika oluyor. Aynı şekilde tavada ısıtarak da deneyebilirsiniz...-

Defne yağı
3) Defne yaprağı, yağı, sabunu
Defne yağını saça uygulamanızı, sabunu ile cildinizi yıkamanızı öneriyorum. Yaprağı ise yemeklere harika bir tat katıyor. Yoğun bir kokusu var. 
Defne yağını şehir merkezinden (Antakya) temin etmenizi tavsiye ederim. Ben Harbiye'den, fotoğrafta gördüğünüz kadarını 5 TL ye aldım.


4) Bayramların vazgeçilmezi: Kömbe
Pastanelerde kolayca bulabilirsiniz. Cevizlisi, hurmalısı da denenebilir. Ayrı bir lezzeti oluyor. Bu şekilde pakette, 1 kilosunu 10 TL ye aldım. Künefe şehir şehir taşınamasa da, bu çay yanı ikramı olabilecek tatlıyı, evinize dönerken sevdiklerinize de götürebilirsiniz :)



5) Kuru üzüm

6) Nar ekşisi

7) Antakya kahvesi
Bana hitap etmeyen, sert kahve sevenlerin bayılacağı kahve... Filtre kahveden de ötesi.

8) Üzüm yaprağı

9) Hıta, hıta turşusu

10) Kahke
Kahkeyi Belen'den alın derim çünkü diğer semtlerde bayatını satabiliyorlar. Bir de nohut kahkesi daha çıtır oluyor, bilginize :)
Bu krakerimsi şeyi Hatay'dan başka hiçbir yerde görmedim. Bunu da sevmezdim, lise son sınıfta çayın yanında yiye yiye ders çalışarak çok alıştım. Kraker yiyeceğime doğalından kahke yiyorum. 



11) Pekmezli kesme
Babaannem Hatay halkının genelde kesmeyi şekerle yaptığını söyledi. Çok sevdiğim pekmezli kesmeyi kendisi yapıyormuş. Yine de araştırınca pekmez pestili adı altında çok benzerlerinin yapıldığını gördüm, benzer lezzette olacaktır. 

-Fotoğrafta babaanne üretimi kesmelerimi görüyorsunuz.Bayılıyorum tadına. Sade kahvenin yanında, ara öğün olarak, yolluk olarak; çok severek yiyorum. Bulabilirseniz depolayın dolabınıza derim. İrmik ve pekmezden oluşan doğal lezzet diyebilirim.

12) Hünnap meyvesi
Bizim deyişimizle hannep. Diğer bir deyişle Çin hurması. Görüntüsü andırmasa da, C vitamini deposu. 

Ben bu meyveyi kurusunu yiyerek tanıdım. Zorla, maksimum 3-4 tane yiyebiliyordum. Sonradan tadını kakaoya, pekmeze benzettikçe alıştım ve zevkine yemeye başladım :) 
Küçükken ve coco pops denilen çikolata toplarının delisiyken hannebi zorla da olsa sevmiştim(Çocuklara çikolata yerine böyle şeyler yedirmeliyiz aslında) 

Bu sene ise ilk kez taze halini yedim. Fotoğrafta da onu görüyorsunuz. Çok çok daha lezzetli geldi ve İzmit'e dönerken yolda bile yedim :)



13) Dikenli incir
Hatay'da değil, Adana-Tekir yaylasından geçerken yedik bu meyveyi. Zaten Mersin-Adana'da yetiştirilen, sık tüketilen bir meyve. Dikenli olmasından da kolayca anlaşılıyor ki sıcağa dayanıklı bir Akdeniz meyvesi. İçi çabuk yumuşasa da dışı gayet dayanıklı. Çok çekirdekli tüm meyveler gibi dikenli incir de sindirim sistemi dostu. 4 tanesi 1 TL gibi bir fiyatla yol kenarından bi teyzeden almıştık  :) 5 gün boyunca tüketildi.


14) Taze sumak

15) KÜNEFE
Vee yıldızımız... Ben hala çok yiyemem, maksimum 3-4 çatal alırım ve o da az şerbetli ise. Ama tatlı sever biriyseniz, muhakkak Antakya'da yemeden geçmeyin.

Kebabından tatlısına daha birçok lezzeti var fakat ben en iyi kebap lokantasını, en meşhur tatlıcıyı bilmediğimden dolayı size Hatay'ın köyünden sesleniyorum bu organik gıdalarla.
Şehrin sıkıcı besinlerinden sonra değişik beslenmek, yılda birkaç kez Hatay'dan alışveriş yapmamız ve mutfağımızın şenlenmesi hoşuma gidiyor.

Herkese öneririm :)

Sağlıklı günler diliyorum sevgili blogseverler :)

7 yorum:

  1. Aahh kırma zeytin. Ben Nazilli'de yaşarken de zeytinyağı, limon, kekik ile yerdik kahvaltıda. Çok güzel bi yazı olmuş, eline/klavyene sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırma zeytin seven marketlerdeki diğer zeytinlerden tat alamaz oluyor.. çok teşekkür ediyorumm :)

      Sil
  2. Bir ekte ben yapmak istiyorum. Hatay'ın narenciye ürünleri meşhurdur, Türkiye'nin en kaliteli narenciye üretiminin başında Hatay gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Antalya'da çok fazla portakal yerdim ama Hatay'da, en azından bizim bölgede nedense yok. Ama şehir merkezinde dediğiniz gibi.. :) yorumunuz için teşekkürler

      Sil
  3. Ah canım Hatay ve canım arkadaşım. O paketteki güzeller güzeli Kömbe bana geldi güzel okurlar. Şimdi bir elimde çayım diğer elimde kömbem yazını okuyorum zevkle. Ve tabiki de künefe= ♡ Benim Hatay'a gidip yemeği dört gözle beklediğim bebeğim. Birlikte gidip yemeği sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Şevvalim :) Afiyet bal şifa olsun. Hatay bizi bekler. Şelalesinden künefesine kadar ♡

      Sil
  4. dikenli inciri çok severim bende ayrıca diğerleri de çok lezzetli görünüyor

    YanıtlaSil