13 Ağustos 2017 Pazar

Nasıl daha hızlı yağ yakabiliriz?


Sağlıklı beslenmeyi tamamen hayatımıza katamamışsak; iş ya da okul temposundan dolayı düzgün beslenemeyip abur cubura yönelebiliyoruz. Vücudumuz yağ tutuyor ve bir gün aynaya bakıp endişeleniyoruz.

Şimdi sizlerle yağ yakımını ömür boyu hızlandırmamız için hayatımıza katmamız gereken en önemli şeyi konuşalım. 
Bahsettiğim şey ağırlık çalışmak.

Özellikle kadınlar, ağırlık çalışmasına gerek olmadığını düşünür. Spor hakkında çok araştırma yapmamışsa böyle düşünmesi normal. Ama malesef ki doğru şekilde kilo vermek, fit görünmek ve sağlıklı olmak için vücudumuzu iyi tanımamız, çalışma şeklini bilmemiz gerek. Bu da bol bol araştırmaktan geçiyor.

Ağırlık çalışmak nasıl yağ yakımını artırır ki? diyerek başlayalım.
Kilo vermek için, normalde her gün aldığımızdan daha az kalori almamız gerektiği şüphe götürmez. Ama ya vücudunuz kasları parçalarsa, yağ yerine? Vücudunuza nasıl bu emri vereceksiniz? Etrafınızdaki, kalorileri saya saya beslendiği halde kilo veremeyen onlarca insanı düşünün. Sebebi nedir?

Sebebi, kas kütlesini artırmak için bir çabası olmayışıdır. Vücut yağdan az, kastan çok eritmeye başlar.
Özellikle kilo verme sürecinde, neden kas erimemeli? Çünkü kaslar kaloriyle beslendiği için, kalori yakar. Yani bu süreci hızlandırır.

Dinlenme süresince bile 1 kg kasın gün boyunca 10 ila 30 kalori arasında yaktığını düşünürsek, yağ yakmak için kas kütlesinin önemini kavrayabiliriz.



Kas kütleniz ne kadar artmışsa, o kadar zor kilo alırsınız. Ağırlık çalışmama gerek yok diyen kadınlara bunu hatırlatmalıyız sanırım. Ağırlık çalışmadan, kas oluşturmadan da kilo verilir, evet. Lakin uzun süre çabalayıp, gıdım gıdım kilo verirsiniz. Üstelik bunca emekten sonra biraz fazla kalori aldığınız anda, birkaç ay içinde eski kilonuza dönebilirsiniz.
Tabii burdan, ağırlık kullanmadan kas yapamazsınız çıkarımında bulunmayın. Çünkü vücut ağırlığını kullanarak da plank, şınav gibi egzersizlerle kısa sürede vücudunuzda büyük değişim oluyor. Sonuçta koskoca bir kütleyi taşıyorsunuz kollarınızın ve karnınızın gücüyle. 
Yani aslında, vücudun zoru görmesi gerek. Zorlandığınız anda 10 tekrar daha yapın!

Kas kütlesinin öneminden bahsetmeye başlamışken birkaç madde daha ekleyelim:
Başka ne tür faydaları var?

-Uzun süre yorulmadan yüzmenizi, koşmanızı, bisiklet sürmenizi sağlar.
-Depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların önüne geçer.
-Kemik erimesini engeller.
-Vücudunuzun oksijeni kullanma performansını yükseltir.

Son olarak;
Ağırlık kaldırmak boyunuzun uzamasını engellemez. Bu hiçbir şekilde kanıtlanmamış bir söylentidir. Birçok insanın ağırlık çalışmama sebebi budurAyrıca bilinenin aksine 7 yaşını geçmiş bir çocuğun hafif ağırlıkları kaldırması, 13 yaşından sonra ise orta ağırlıklarla çalışması gelişime faydalıdır, bunu da söylemiş olalım.

Ayrıca unutmayın; antrenman, hastane masraflarından ucuzdur. Ayrıca verdiği acı ve ağrı, hastalığın acısı gibi üzücü değildir, iyiye götürür. 
Vücudumuza saygı duyuyorsak, spordan asla vazgeçmeyelim.

Bol hareketli günler diliyorum :)








2 yorum:

  1. Çok güzel bi yayın olmuş, ben de hemen spor rutinime ekleyeceğim... Takipteyim, sizi de benim bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum. Okuyan gözlerinize sağlık. Elbette :)

      Sil