25 Temmuz 2017 Salı

İnsan terinden "antibiyotik"

Her ne kadar hoşlanmasak da terlemek; hayatımızın, bedensel fonksiyonlarımızın vazgeçilmez bir parçası. Nasıl mı?

Vücudumuz doğduğumuz andan itibaren gerek bizim hareketlerimizle gerekse iç organlarımızdaki hareketlilikle daima bir devinim halindedir. Uyurken bile çalışan bu mükemmel mekanizmanın gerektiğinde şalteri, gerektiğindeyse boşaltımı olarak tanımlayabiliriz terlemeyi.

Temel amacı ise ısısını sabit tutmak. Bunu ter bezleri aracığıyla yapan vücudumuzda 2,5 milyon ter bezi mevcut. 

Sizin de gözlemlemiş olmanız muhtemel bir gerçek daha var; o da eller ve ayaklardaki ter bezlerinin duygusal uyarılarla(stres, anksiyete, sinirlenme), koltuk altı ter bezlerinin ise hem duygusal dışavurum hem de ısıl düzenleme amaçlı çalışması.
(Minimum düzeyde hareket edilen bir günde bile en az yarım litre su kaybettiğimizi göz önünde bulundurursak bol su tüketmenin de önemini kavrayabiliriz. Spor yapılan ve özellikle yaz dönemindeki bir günde ise bu değer 4-5 katına kadar çıkabilmekte.)

Terleme demişken sporda terlemekten de bahsedelim. Öncelikle şu düşünceyi unutmalısınız: Arkadaşınızla aynı süre boyunca spor yaptınız ve o sizden daha çok terledi, bu onun çok daha sıkı çalıştığı anlamına gelmeyebilir. Çünkü hava sıcaklığı, nem, metabolizma hızı da çalışmanın yoğunluğu kadar etkili faktörlerdir.

Şahsen ben ne kadar çok terlemiş şekilde sporumu bitirirsem, o kadar mutlu oluyorum. Çünkü hakkını verdiğimi hissediyorum. Ama çoğu insan sporda bile olsa terlemeyi sevmez; kıyafeti, saçı başı kötü gözükür diye. Hele bir de makyaj yapmışsa biraz sızlanması normal tabii.
Ama spor esnasında daha çok terlemek nabzımızın artışının bir göstergesidir ve özellikle kardiyo çalışırken nabız artırmak esas amaçlarımızdan biridir zaten. 110-145 arası nabız daha hızlı yağ yakmamızı sağlar ve kilo verme sürecini hızlandırır.

Terlemenin önemli faydalarından biri de vücudumuzu toksin maddelerden arındırmasıdır. Bol terleyip  buna müteakiben bol sıvı tüketen insanların böbrek taşı oluşum riski de azalmaktadır.

Başlıkta bahsettiğim antibiyotik etkisini ise terimizdeki dermcidin adlı madde sağlıyor. Cildimizdeki yaraları bakteri ve virüsleri yok ederek iyileştiriyor. (Kendisine iyi baktığımızda karşılığını veren, ne kadar akıllı bir vücudumuz var değil mi?)

Son olarak; bol bol ter döktüren egzersizlerin belleğimize, öğrenmeye, odaklanmaya çok yardımcı olduğu ve ileri yaşlardaki akıl hastalıkları riskini azalttığı keşfedilmiştir!
65 yaş üştünde HER 10 KİŞİDEN BİRİNDE görülen alzheimer riskinden biraz da olsa uzaklaşmak istiyorsanız yine ve yine, spor şart.

Bol hareketli günler dilerim :)

2 yorum: